ZONDAG 6 NOVEMBER, 11.00-13.00u. Dokter Dominique De Landsheere stelt dit Historisch Café voor: “In een oorlogssituatie kan men twee groepen mensen onderscheiden: de ene partij is georganiseerd om zoveel mogelijk verwondingen toe te brengen, terwijl de andere partij zich organiseert juist om te verhelpen aan verwonding en ziekte. Zonder twijfel is in deze oorlog de eerste partij beter voorbereid geweest dan de tweede.”
Deze opmerking schreef Harvey Cushing, Amerikaanse hersenchirurg in de eerste bladzijden van zijn oorlogsdagboek, als vrijwilliger sinds 1914 actief in Franse en Britse veldhospitalen, onder meer in het Ieperse. Dit Historisch Café brengt aan de hand van beeldmateriaal en in begrijpelijke taal het verhaal van de mensen van de tweede partij: van brancardiers, loopgraafartsen, ambulanciers, verpleegsters, chirurgen, psychiaters, aalmoezeniers, priesters en zusters, kinesisten, technici, wetenschappers en zelfs de afgerichte rode-kruishonden op het slagveld.
Hoe trachtten ze de meest onoplosbare problemen aan te pakken, veelal in helse omstandigheden en met hoog risico voor zichzelf, en hoe realiseerden ze wat ze als hun taak beschouwden: ” I’ll stand by you ” ? Wat ontdekten en leerden ze mettertijd, wat vonden ze uit, welke waren de belangrijke aanwinsten tot op de dag van vandaag en wat was het aandeel van de Belgen hierbij?
Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zondagvoormiddag 6 november, 11u
Toegang gratis
Beste, ik zie nergens dat je moet reserveren….wij komen zeker met 2, je weet maar nooit dat alles volzet is. groeten Katelijne en Elke
Zeer interessant onderwerp, door al die miserie en lijden ging de medische wetenschap er wel enorm op vooruit.
Bravo voor het Historisch Café!